Kakav je to neugodan miris?
25/04/2017
Show all

Srčani crv: jedan ugriz komarca je dovoljan!

Srčani crv  ( Dirofilaria immitis) je još jedan parazit psa , ali i mačke o kojem do sada nismo razmišljali.  Nije to ništa novo, no ipak u posljednje vrijeme nas komarci opsjedaju, a to su upravo kukci koji ga prenose. Iako  je na našem području mnogo češći potkožni crv (Dirofilaria repens) no to ne znači da možemo omraženog stanovnika pluća i srca zanemariti. U SAD-u je čak 50 članica značajno zaraženo, a tome je posebno pridonijela velika kampanja udomljavanja pasa nastradalih tijekom katastrofe, haranja uragana Katrina.

Tigrasti komarac,  još jedan idealan prijenosnik

Pored drugih opasnih  virusnih bolesti tigrasti komarac, uljez koji nam je došao iz daleke Azije je idealan prijenosnik i za srčanog crva. Donedavno je ovaj komarac bio suvenir naših luka i područja oko vulkanizerskih radnji, no danas je slika potpuno drugačija. Pomalo, ali sigurno se širi po cijeloj Hrvatskoj.

Samo jedan ugriz zaraženog komarca

Dovoljan je samo jedan ugriz zaraženog komarca pa da se u potkožju našeg ljubimca nađu desetine ličinki koje će slijedećih šest mjeseci sigurnim putem do plućnih krvnih žila. Naravno neće se gurati, pa će tako višak braće naseliti i srce, otkud mu i ime.  Veći broj crva u plućima i srcu naši ljubimci teško podnose zato je vrlo važno pravovremeno ih zaštititi.

Tableta, svaki mjesec

Zbog velike opasnosti  za ljubimca proizvođači lijekova su se pobrinuli pa nam tako i osigurali lijepu zbirku lijekova.  Neki su za veće pasmine, neki pogodniji za manje i mlađe pse no tu smo da vam predložimo najbolji izbor.
Nazovite nas 091 7897 777.