Učinite kupanje psa zabavnim i lakim
12/12/2015
Srčani crv: jedan ugriz komarca je dovoljan!
25/04/2017
Show all

Kakav je to neugodan miris?

Zamislite da prolazite  našim gradom i zrak je ispunjen mirisom kave i svježe pečenog kruha, a pored vas prolazi  beskućnik koji nažalost nije imao mogućnost  da njeguje osobnu higijenu.  I taj vam je miris poznat, pa to ste osjetili dok ste mazili svog ljubimca. No to nije sve. Primijetili ste da izlazi i nešto crno iz uške. Pomislili ste, to mu sigurno smeta jer stalno struže po  tepihu.

Evo nam ga i  na našem stolu

Ljubimci koji pate od upale vanjskog zvukovoda  često tresu glavom, češu uške šapom , a iz uški se osjeća vrlo neugodan miris.  Katkada to može biti zakomplicirano i vrlo neugodnim gnojnim scjedkom.
Otoskopskom pretragom uočit ćemo  još i crvenilo , oteklinu, gust sadržaj koji ispunjava i naprosto zatvara vanjski zvukokovod.  To sve je popraćeno bolom i mi veterinari znamo da pregledati tako oštećeno uho nije jednostavno. Katkada moramo posegnuti i za blagim smirenjem ili sedacijom koje će ljubimac lako podnijeti.
Jer ono što je potrebno je svakako pogledati postoje li oštećenje bubnjića što može predstavljati vrlo značajnu komplikaciju  što iziskuje i mnogo složenije liječenje.  Uslijediti će i ispiranje prikladnim sredstvom  kao i uzimanje materijala te laboratorijska obrada.   Mikroskopska pretraga  sadržaja zvukovoda je izuzetno važna jer vrlo slične znakove mogu uzrokovati različite bakterije, gljivice, ali i tzv. ušna grinja.

A sad u laboratorij

Rad u laboratoriju je vrlo važan,  jer tu ćemo potvrditi o čemu se u stvari radi. Nakon bojenja materijala pažljivo ćemo pregledati predmetno stakalce i  možda zamijetiti vrlo česte kvasnice ili pak štapićaste  odnosno okrugle bakterije.  Naravno, štapićaste su mnogo opasnije  jer najčešće pripadaju rodu Psaeudomonas, omraženom mikroorganizmu koji je otporan na gotovo sve antibiotike.

Svemu je kriva alergija

Toliko omražene bakterije nisu za sve krive. Njih nalazimo i kod drugih ljubimaca koji nemaju probleme s ušima.  U bolesnog ljubimca su se namnožile, a tome su pogodovali uvjeti u koži koji su nastali kao posljedica alergije. Alergije na okolišne alergene su u naših ljubimaca vrlo česte, a to prate i problemi s njihovim ušima. Zato sam vrlo ponosni što ovakve slučajeve rješavamo temeljito i time pomažemo našim dragim njuškicama.