Savjetnik

Zubni kamenac

1Zašto je zubni kamenac opasan?
Jer se stvara i na desni, a vidljiv je kao smeđi talog na zubu i rubu desni. Primijetite li da vaš ljubimac ima žute zube, preporučamo da nas posjetite čim prije.
2Jeste li znali?
Da stalno taloženje kamenca uzrokuje infekciju i upalu desni (gingivitis), gnojnu upalu te oštećenje desni i kosti što ima za posljedicu i ispadanje zubi da bakterije koje su se namnožile u usnoj šupljini mogu krvlju otputovati do srca, jetre, bubrega i pluća.
3Kako možemo pomoći?
Možemo pomoći kompletnim čišćenjem kamenca pod anstezijomProfesionalni tretman se sastoji od postupka kompletnog čišćenja pod anestezijom, sprečavanja infekcije antibioticima te odstranjivanju značajno oštećenog zuba i gnojno promijenjenog tkiva.
4Što možemo učiniti?
Provoditi prikladnu higijenu usne šupljine što uključuje četkanje zubi, osigurati prikladnu prehranu te dodatke hrani koji odstranjuju ili smanjuju stvaranje kamenca.

 

Krv u povraćenom sadržaju

1Mora li nas krv u povraćenom sadržaju brinuti?
Kada ljubimac povraća krv, to je nešto što nas ipak mora zabrinuti i zato potražimo odmah veterinarsku pomoć.
2Otkud krv u povraćenom sadržaju?
Krv u povraćenom sadržaju dolazi iz želuca ili prednjih dijelova tankog crijeva. Ljubimac koji povraća krv najčešće je malaksao, odbija hranu, a često ima i proljev.
3Zašto hitno potražiti veterinara?
Krvarenje iz crijeva ili želuca može biti vrlo opasno osobito zbog velikog gubitka krvi što može dovesti i do smrti.
4Zašto pas povraća krv?
• jer dugotrajno povraća
• jer se u želucu nalazi strano tijelo
• jer je želudac ozlijedio kostima ili nekim progutanim predmetom
• jer postoji neka virusna bakterijska ili virusna infekcija
• jer se u želucu ili crijevu nalaze paraziti
• Jer je progutao otrov za štakore
• jer je unio neku otrovnu biljku ili pak metale poput olova i arsena
• jer boluje od hemoragičkog gastroenteritisa
• jer na sluznici želuca ima vrijedi koje mogu nastati i zbog lijekova poput nesteroidnih protuupalnih sredstava, aspirina i sl.
• jer boluje od nekih bolesti poput bolesti bubrega, bolesti jetara, hormonskog poremećaja.
• jer boluje od tumora jednjaka ii želuca

 

Moj ljubimac ne jede

1Najčešći razlozi zbog kojih vaš ljubimac neće jesti.
• Bolesti zubi i desni
• Bolest, bubrega, jetra, dijabetes, zarazna bolest, bolest srca
• Otežano uzimanje hrane
• Ozljede usne šupljine
• Ljubimac baš ne voli ponuđenu hranu
U mačaka je gubitak teka znak ozbiljne bolesti.

 

Moj ljubimac mršavi iako nornalno jede

1Najčešći razlozi gubitka težine
• Crijevni paraziti
• Hormonski poremećaj
• Poteškoće u upijanju hranjivih tvari iz crijeva
• Poremećaj probave i nemogućnost razgradnje hrane
• Druge bolesti, dijabetes, bolest srca, kronične infekcije, tumor
• Nedostatna hranidba (nedovoljno hranjivih tvari osobito u hrani koju sami pripremamo)
• Nedovoljna hranidba

 

Alergija na buhe

1Je li moj ljubimac alergičan na buhe?
Alergija na buhe je u stvari alergija na sastojke sline buhe. Dokazano je da svega 25 dobro raspoloženih buha ugrize ljubimca čak 600 puta tijekom jednog dana. Zamislite što se pak dešava ako je ljubimac alergičan.
2Po čemu prepoznati alergiju na buhe?
• Intenzivan svrbež
• Ozljede na koži
• Grickanje
• Lickanje
• Češanje
Na alergiju na buhe se vrlo često nadovežu infekcije koje dodatno oštećuju kožu.
3Kada su u pitanju buhe čega se moramo pridržavati?
• Moramo štititi našeg ljubimca od buha tijekom cijele godine
• Ako je potrebno uništiti razvojne oblike buha u okolišu.
• Koristiti sredstva koja nam preporuči veterinar
• Pravovremeno dovesti ljubimca na kontrolu

 

Ostali problemi

1Moj ljubimac stalno trese glavom
Ovaj znak može biti povezan i sa upalom vanjskog zvukovoda koja je u stvari vrlo česta pojava u pasa. Upala vanjskog zvukovoda je uglavnom uzrokovana ušnim grinjama (Otodectes cynotis). Strana tijela poput klasa su čest problem ljeti koji može imati vrlo ozbiljne posljedice. Lokalizirane alergije također mogu biti uzrok upali uha. Primijetite li slične znakove u vašeg ljubimca važno je da nam se odmah obratite.
2Čokolada nije za ljubimce
Sastojci čokolade se dobivaju iz prženih sjemenki biljke Theobroma cacao pa tako sadrže tvari poput teobromina i kofeina. Isti sastojci nisu nikako prikladni za naše ljubimce, naprotiv dovode do vrlo teškog stanja. Posljedice trovanja su povišena tjelesna temperatura, povraćanje, ukočenost mišića, ubrzano disanje, ubrzani rad srca, sniženi tlak, grčevi, zatajenje srca, slabost,koma i smrt.
3Opasni krvopija
Premda vrlo mali, parazit Ancylostoma caninum (u daljnjem tekstu, ankilostoma) je vrlo opasan crijevni parazit jer se hrani krvlju i tkivom. Ima snažne zube koji podsjećaju na ralje opasnih morskih grabežljivaca. U ljubimca ulazi kao ličinka i to kroz kožu. Najčešće su to šape koje su u doticaju sa tlom koje katkad vrvi liinkama. Za naglasiti je da ličinke ovog parazita mogu mjesecima preživjeti u vlažnom tlu i time predstavljati trajnu opasnost u uzgajivačnicama pasa.
4Ljubimac i vatromet
Ako se i vaš ljubimac plaši zvukova i blještavila vatrometa, evo nekoliko savjeta koji će svakako pomoći da lakše preživi ovo vrlo neugodno iskustvo.
Nemojte ga ostaviti samog
Uvedite ga u kuću
Pronađite sigurno mjesto Najbolje je da ga smjestite u sobu koja ima zidove od cigle ili u ormar u kojem se nalazi vaša odjeća. Na prozore stavite teške zavjese ili prozore prekrijte spužvom.
Ispunite prostor drugim zvukom
Posavjetujte se s veterinarom Ako je potrebno vaš će veterinar predložiti i neko pomoćno ljekovito sredstvo.
Umirite ga Budite u njegovoj blizini, pomilujte ga , pokažite mu da se ne bojite.
Priviknite ga na slične zvukove.
Prosurfate li internetom pronaći ćete video uratke sa zvukovima koji mogu poslužiti u privikavanju vašeg ljubimca.
5Moj se ljubimac stvarno udebljao
Pretilost je nažalost, vrlo čest poremećaj u naših ljubimaca. Iako postoje rizični čimbenici poput pasmine i dobi na koje ne možemo utjecati, nemojmo zaboraviti da za pretilost možemo biti odgovorni i mi sami. U tome ćemo vam svakako pomoći, a evo i nekih važnih činjenica: Moramo poznavati razloge koji dovode do pretilosti kao i opasnost koja slijedi Seniori psi i mačke (10+godina) imaju povećani rizik u odnosu na mlade životinje. Veći je rizik za odrasle pse velikih pasmina. Iako trenutno vaš ljubimac nije pretio vrlo je važno da pripazite. Pokazano je dokazano da pretile životinje imaju kraći životni vijek te češće obolijevaju od bolesti zglobova, srčanih bolesti, bolesti dišnog sustava i dijabetesa.
Odaberite prikladnu hranu Hranimo li ljubimca visokokvalitetnom hranom koja sadrži prikladnu količinu kalorija i podvrgavamo ga vježbi nećemo se susresti s problemom pretilosti Treba li vaš ljubimac promijeniti hranu tada vam preporučamo:
• Hranu koja sadrži manji udio masti
• Hranu koja sadrži veći udio vitamina i minerala
• Hranu koja sadrži veći udio proteina
• Hranu koja sadrži karnitin
• Hranu koja sadrži veći udio sirove vlaknine
Moramo pratiti količinu unesene hrane
Količina hrane koju će unijeti ovisit će o vrsti hrane te aktivnosti. Važemo li našeg ljubimca tjedno tada moramo znati da uspjeh znači gubitak koji se kreće od 0,5 do 1% tjelesne težine.
Povećajmo aktivnost ljubimca
Sve nedoumice riješite s nama
6Što je to periodontalna bolest?
Periodontalna bolest je ustvari upala tkiva koje okružuje zube , a nastaje zbog nakupljanja čestica hrane i bakterija na desni. Ove čestice stvaraju ljepljivi sloj koji se stručno naziva plak , a kad se na njega nagomilaju sastojci sline i minerala nastaje kamenac. Kamenac koji zaostaje , uzrokovat će upalu desni . U nastavku nakupljanje kamenca stvorit će idealne uvjete u kojima će se bakterije razmnožavati. Kada se pak to desi nastupit će nepovratna faza bolesti koja će imati za posljedicu gubitak kosti, uništenje tkiva i stvaranje gnoja u prostoru između desni i zubi. To je razlog zašto mi najiskrenije preporučamo njegu zubi korištenjem prikladne prehrane i svakodnevnog pranja zubi. Jednom kad se plak pretvori u kamenac samo profesionalno čišćenje prikladnim instrumentima će pomoći.
7Opasnosti koje ljubimac može redovito pronaći u kući ili vrtu
Sobne biljke – difenbahija, filodendron,zumbul, ljiljan, imela
Pesticidi – kompost, lijekovi, analgetici, antidepresivi , sredstva za spavanje , mišićni relaksansi i lijekovi za srce
Sredstva za čišćenje
Neke namirnice – Čokolada, grožđe, grožđice, ribizl, ksilitol (zaslađivač),masni ostaci hrane, luk, češnjak

 

Briga za ljubimca

1I ljubimci vole masažu
Masaža za ljubimce održava i poboljšava fizičko i mentalno zdravlje. U ljudi se već koristi tisućama godinama a danas postoje spoznaje o učinku i na ljubimce. Masaža potiče tijelo ljubimca da izlučuje endorfine koji su ustvari kemijska sredstva koja smanjuju bol i dovodi do ugodnog osjećaja. Masažom se mogu postići i sljedeći učinci : smanjiti krvni tlak, relaksirati unutarnje mišiće, i potaknuti na rad bubrege i jetru, potaknuti snažni razvoj srčanog mišića, smanjiti bol, tenziju, slabost i upalu, poboljšati pokretljivost zglobova , i povećati dotok kisika u stanice. Masaža također pomaže i pri rješavanju problema temperamenta u ljubimca : ohrabrujući i stvaranjem povjerenja, zatim smirivanjem nervoznog ili hiperaktivnog ljubimca, ohrabrujući stidljivog ljubimca i smirivanju agresivnog ili dominantnog ljubimca.
2Jeste li pravovremeno cijepili Vašeg ljubimca?
U posljednje vrijeme vrlo su česte zarazne bolesti kako pasa tako i mačaka. Jedino cijepljenjem možemo ih zaštititi protiv zaraznih bolesti, kao što je panleukopedija i parloviroza u pasa. Jedino cijepljena životinja moći će preživjeti smrtonosne viruse. Posebno je važno cijepiti ljubimce u prvim mjesecima života. No to nije dovoljno. Kako bi osigurali dovoljnu zaštitu , cijepljenje treba ponoviti svake godine. To je i prilika kada ćemo vašeg ljubimca pregledati i odrediti zdravstveno stanje. Nemojte riskirati , održavajte zdravlje redovitim cijepljenjem i pregledima.
3Kako odabrati najbolju prehranu za ljubimca
Jeste li znali da prehrana značajno utječe na zdravlje vašeg ljubimca. Kako naši ljubimci rastu, pa od šteneta i mačića nastaju odrasli ili pak starci , njihova prehrana je različita. Brojna istraživanja su dokazala da hranjive tvari u dijeti ovise osobito o dobi. Zbog brzog rasta i potreba za mnogo energije, štenad i mačiće moramo hraniti hranom koja sadrži mnogo proteina, masti i minerala, za pravilan rast mišića i kosti. Za velike i divovske pasmine postoje i specijalne formule. Odraslom psu treba ponuditi hranu koja će omogućiti kvalitetan život održavanjem zdravlja probavnog sustava kože i imunosti. Za starije ljubimce na tržištu postoje posebne hrane, koje sadrže manje kalorija i više vlakna tih sastojaka. Njihova hrana sadrži i manje soli i pomno odabrane proteine. Želite li saznati nešto više o idealnoj prehrani, radujemo se svakom vašem upitu.
4Neki to vole vruće, no to nisu ljubimci
Svi mi volimo ljeto, lijene dane, duge večeri ,no moramo misliti na naše ljubimce. Pretjerana toplina može nažalost ubiti našeg ljubimca. Zato uvijek osigurajmo našem ljubimcu svježu i čistu vodu te nemojmo ga opterećivati tijekom vrućih sati. Posebna opasnost prijeti starim, pretilim psima, ili pak onima sa srčanim problemima. Njima osigurajmo samo ranojutarnje i večernje šetnje. Opekotine su također vrlo opasne. Poznato je da mačke uživaju na suncu no one s bijelom njuškicom i vrškovima ušiju su osobito osjetljive na opekotine i posljedične tumore kože. To možemo izbjeći ako im onemogućimo duži boravak na suncu .
5Sjemenke i travke u krznu
Sjeme ,trava i klasovi i cvatovi mogu lako dospjeti u krzno , osobito pasa. Tu se najčešće pomiču i mogu ući u ušku ili pak ozlijediti prostor među šapama. Redovito češljanje nakon šetnji je pravi način sprečavanja i ovog problema.
6Što učiniti kada nađemo krpelja na našem ljubimcu?
Kako bi spriječili da krpelj prenese uzročnike bolesti vrlo je važno ukloniti ga bez da ostavimo zabodeno rilo. Na tržištu postoji posebni pribor kojim se krpelji vrlo lako uklanjaju. Nikada nemojte nasilno izvlačiti krpelja jer to dovodi do brzog ubrizgavanja uzročnika bolesti.
7Zašto je važno kastrirati ljubimce?
Jeste li znali da pored sprječavanja skotnosti postoje i brojne prednosti.
Psi - kuje se uglavnom tjeraju dvaput godišnje , a svako tjeranje traje tri tjedna. Tijekom tog razdoblja kuja će biti osobito zainteresirana za parenje što će ju natjerati da potraži partnera.
Mačke- se tjeraju svaka dva tjedna tijekom sezone parenja a to je u proljeće i ljeto. Mužjaci ako nisu kastrirani, markirat će teritorij svojom mokraćom neugodnog mirisa. Pored toga često stradaju u borbi a i kroz ozlijede se mogu i zaraziti smrtonosnim virusima. Smrtonosne viruse mogu prenositi i tijekom parenja.
8Što uključuje operacija?
U kuja i mačaka , kastracija podrazumijeva odstranjivanje jajnika i maternice pod anestezijom. Ovaj kirurški zahvat sprečava skotnost ali i mogućnost nastanka opasnih infekcija maternice, kao i rizik razvoja potencijalno smrtonosnih tumora i mliječne žlijezde. U pasa i mužjaka mačke , kastracija podrazumijeva uklanjanje oba sjemenika pod anestezijom. Kastrirani mužjaci će manje lutati, te biti manje izloženi ozljedama i infekcijama.