ReprodukcijaOdređivanje plodnih dana u kuja


Velika želja svakog uzgajivača pasa je imati lijepo zdravo leglo. Kako bi postigao svoju misiju, mora osigurati zdrave roditelje, ali i poznavati termine spolnog ciklusa kako bi pravovremeno pario ili osjemenio kuju. Poznavati optimalan dan za parenje je izuzetno važno. Kuje se tjeraju relativno dugo, ali je razdoblje optimalne oplodnje veoma kratko. Poznato je da optimalan trenutak parenja utječe i na veličinu legla.

Pregled pred parenje


Pored općeg zdravstvenog stanja u kuja koje se pripremaju za parenje izuzetno je važno okruženje u kojem će se razvijati plodovi. Zdrava maternica je od posebne važnosti jer je dokazano da upravo manje promjene uzrokovane upalom mogu značajno utjecati na broj preživjelih plodova. Pored toga što postoje specifični uzročnici koji kada se namnože dovode do smrti ploda, nisu manje ni opasne i druge bakterije koje mogu oštetiti maternicu, a podrijetlom su iz dubljih dijelova rodnice. Zato uvijek preporučamo bakteriološku pretragu i ako je potrebno prikladno liječenje i kontrolu. Pored kliničkog pregleda spolnih organa kuje, vrlo je važno odrediti i odrednice u krvi te hormone štitnjače koji su izuzetno važni tijekom graviditeta.


 

Praćenje skotnosti


Gravidnost kod kuja traje 58 do 72 dana. Ukoliko nisu praćeni plodni dani i ne zna se kada je nastupila ovulacija vrlo je teško procijeniti kada će doći do štenjenja. Važno je znati da komercijalni progesteronski i ostali testovi koji se koriste u humanoj medicini te za ostale vrste domaćih životinja, ne mogu biti korišteni u dijagnostici gravidnosti kuja. Od kliničkih se metoda preporuča kombinacija palpacije trbuha i ultrazvuk sa oko 25 dana pa nadalje. Ukoliko je potrebno može se provesti i jednokratno RTG snimanje sa oko 50-55 dana. Svrha ultrazvuka je utvrditi da se u kuji nalaze vitalni plodovi koji se normalno razvijaju, a svrha RTG pretrage ima za cilj utvrditi njihov točan broj i otkriti eventualne malformacije. Ukoliko je ultrazvučni nalaz uredan, RTG pretraga nije nužna, a uvijek se može odraditi i kasnije, ukoliko dođe do teškog poroda i uspostavi se sumnja na zaostali plod. Nikako se ne preporuča višekratno RTG snimanje gravidnih kuja jer može dovesti do poremećaja u razvoju plodova. Ukoliko treba pratiti razvoj plodova, puno je bolje koristiti ultrazvuk, slično kao u humanoj medicini. Od laboratorijskih testova za dijagnostiku gravidnosti kuja koristi se komercijalni relaxin test iz krvi, koji je primjenjiv od 25. dana gravidnosti pa do termina. Uz to što je veoma skup, dodatni nedostatak mu je i što može dati lažno pozitivan rezultat u slučaju mrtvih plodova.

Određivanje progesterona


Cilj uspješnog uzgoja štenadi je ciljano i precizno određivanje plodnih dana u svrhu pravovremenog parenja ili osjemenjivanja kuje. Određivanje plodnih dana u kuja izuzetno je važno jer je estrus (tjeranje) kuja dugotrajno, a period kad je kuja sposobna ostati gravidna vrlo kratak. Osim toga, kuje su multiparne životinje i trenutak parenja direktno utječe na broj štenadi u leglu. To je osobito značajno kod visokovrijednih pasmina pasa jer izravno utječe na ekonomsku isplativost uzgoja. Za vlasnike pasa, a posebno uzgajivače je osobito važno znati da je termin parenja doista pravovremen, jer to često znači da je koncepcija s tog stanovišta sigurna, da je broj plodova zadovoljavajući i da su troškovi minimalni.


 

Bris čistoće


Ovaj među uzgajivačima uvriježeni naziv je u stvari bakteriološka pretraga obriska sluznice dubljih dijelova rodnice. Ovakvom specijalnom bakteriološkom pretragom u mogućnosti smo odrediti prisutnost opasnih bakterija koje bi mogle ulaskom u rodnicu uzrokovati oštećenja ploda i pobačaj.

Vaginalna citologija


Citološka pretraga je izuzetno važna želimo li pratiti zdravstveno stanje spolnih organa kuje. Ovom pretragom pod mikroskopom saznat ćemo nešto više o mikroflori, ali i fazi spolnog ciklusa, upali i drugim stanjima.


 

Umjetno osjemenjivanje


Umjetno osjemenjivanje kuja je postupak kojim se na umjetan način unosi sperma psa u spolne organe kuje. Ono se može se provoditi sa svježom, rashlađenom i duboko smrznutom spermom. Umjetno osjemenjivanje sa svježom spermom je najraširenija i najjednostavnije metoda umjetnog osjemenjivanja pasa, a provodi se neposredno nakon polučivanja ejakulata. Vrlo često se provodi iz razloga što kuje često ne dozvoljavaju parenje odabranom mužjaku, mužjak nije sposoban samostalno izvršiti parenje ili je pak agresivan prema kuji. Umjetno osjemenjivanje svježom spermom u prednosti je pred prirodnim parenjem i zato jer na taj način ipak izvršimo barem osnovnu pretragu ejakulata pa su i rezultati osjemenjivanja sigurniji.

Vaginalna citologija


Carski rez je postupak kod kojeg unaprijed dogovaramo da će štenad iz kuje biti porođena carskim rezom u najpogodnijem mogućem trenutku. Na taj način smo i kuju i štenad zaštitili od rizika teškog poroda koji je osobito česta pojava kod nekih pasmina pasa. Elektivni carski rez metoda je izbora kod mnogih čistokrvnih, a posebice brahiocefaličnih pasmina pasa kao što su engleski i francuski buldozi, tibetanski španijeli, mopsovi, kavalirski španijeli, pekinezeri, shi-tzu i mnogi drugi. Pri tome je izuzetno bitno da se zahvat obavi što bliže prirodnom terminu poroda.


 

Liječenje neplodnosti


Uspješnom liječenju neplodnosti kuje svakako prethodi nalaženje uzroka problema. U većini slučajeva je to nepravilna priprema i pogrešan dan parenja. No postoje i drugi problemi koji se daju liječiti prikladnim režimom primjene antibiotika, ali i hormona koji pomažu održavanju ploda. Svakako treba spomenuti i manjak hormona štitnjače koji se može i na pravilan način nadoknaditi.